<


Carte de condoleanțe

Teatrul Național ”I.L. Caragiale” anunță cu profundă tristețe pierderea celui care și-a dedicat întreaga viață slujirii Teatrului românesc a ultimei jumătăţi de veac- -  ION CARAMITRU - actorul de mare talent, regizorul inspirat, manager eficient, actant politic cu o dreaptă coloană vertebrală, legislator cultural.
Va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a României ca directorul care a readus Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti la forma arhitecturală iniţială transformându-l  într-o clădire de spectacol modernă, cu un număr record de săli, servind dorința marelui public de Teatru adevărat. Un ”Teatru Nou” pe care l-a slujit cu dăruire din 2005 încoace.
A condus din 1990 Uniunea Teatrală din România (UNITER), de care se leagă evenimente ca Festivalul Național de Teatru sau Gala Premiilor UNITER - adevărate sărbători anuale ale breslei.
A valorificat opera eminesciană  spunând-o, ca actor, ca nimeni altul, pe toate meleagurile româneşti şi pe meridianele lumii şi contribuind, ca Ministru al Culturii, la dăinuirea ei atât prin mijloace clasice, pe hârtie, cât şi prin mijloace digitalizate.
A fost unul dintre cei mai străluciți interpreți  ai teatrului lui Shakespeare, realizând creații memorabile,  fiind recunoscut printre cei mai buni zece actori din lume care l-au jucat pe Hamlet.
A jucat zeci de roluri pe scenă și în filme, a înregistrat mii de minute de poezie și de teatru radiofonic…
Iubea viața, respira Teatru, avea încă zeci de planuri pe care dorea să  le ducă la bun sfârșit…Ne doare mult că Timpul nu i-a mai dat răgaz!
Suntem alături de familia sa atât de greu încercată în aceste momente…
Dumnezeu să îl odihnească!


Nimic din ce aparține teatrului nu-mi e străin și, până la urmă, fiecare om trebuie să facă ceva în viață de care să nu-i fie rușine. Cea mai mare parte a lucrurilor pe care mi le-am propus ca actor, ca manager, ca ministru nu sunt lucruri de care să-mi fie rușine”.

”…Scena caută să vă fure din realitate, măcar o secundă. O secundă lungă, cât o viață, care să vă trimită cu gândul în stradă, în cosmos, în voi înșivă, în viață și chiar în moarte și neant. Să vă scoată din obișnuit”.

”În momente de criză ale societăţii Teatrul joacă un rol fundamental : criza poate crea anticorpi, care să îndrepte lumea spre lucrurile mai sigure, iar cultura este unul dintre acestea. Bucuria sufletului şi a minţii într-o sală de teatru poate compensa supărările diurne, pentru că Teatrul rămâne pururi interesant, bogat, semnificativ şi cald. Indiferent de context, Teatrul se reface prin el însuşi. El nu va dispărea, va fi mereu în căutare”.

”Veniți la teatru când va trece totul, când ne vom însănătoși cu toții, veniți ca niște copii care chiar nu știu nimic și poate acuma s-au născut și, convinși că oglinda își respectă rostul, să urmăriți spectacolul ca și cum ar fi al vostru, al copilăriei voastre și dus acasă în ghiozdan, să-l păstrați cu sfințenie în caietul de amintiri al adolescenței. (Scris pentru azi, 27 martie 2020, inspirat şi din ce am scris în 2017) 


Prenumele: Ion Horia Leonida
Numele: Caramitru
Data nașterii: 09.03.1942
Data decesului: 05.09.2021
Ceremonia funerară: Vineri, ora 12:00, Aleea Actorilor, Cimitirul Șerban Vodă (Bellu)


TNB anunță că începând de marți, 7 septembrie 2021, ora 11.00, publicul va avea acces în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național doar pentru a semna în Cartea de condoleanțe ( în format fizic).

Respectând dorința familiei actorului Ion Caramitru, sicriul cu trupul neînsuflețit NU VA FI DEPUS în foaierul TNB. Ion Caramitru

In memoriam

Reputat actor de teatru, film, radio și televiziune, regizor, manager, ministru al Culturii între anii 1996-2000, director al Teatrului Bulandra între 1990-1993, Ion Caramitru deţinea funcţia de preşedinte al UNITER din anul 1990 şi pe cea de director general al Teatrului Naţional din Bucureşti din anul 2005.
S-a născut în 1942, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, clasa prof. Beate Fredanov, în 1964, când a și debutat pe scena Teatrului Național din București, în „Eminescu” de Mircea Ștefănescu. Cele mai recente roluri au fost tot aici, în spectacolele Eduard al III-lea - rolul titular (2008), Prospero din Furtuna (2014), Shylock în Neguţătorul din Veneţia de Shakespeare (2019), mega-succesul Dineu cu proşti de Francis Veber (din 2012), precum şi în Ufo de Ivan Vyrypaev (2017) sau în spectacolul de teatru documentar "Jurnal de România.1989" (2020).
Cea mai mare parte a creaţiei actoriceşti a avut loc pe scena Teatrului L.S. Bulandra, între anii 1965 şi 2005, unde a dat naştere unor personaje de neuitat, între care Hamlet, remarcat dincolo de graniţele ţării. Pentru toată activitatea artistică legată de opera unuia dintre cei mai mari dramaturgi ai tuturor timpurilor, în 2016, Ion Caramitru a fost desemnat Ambasadorul Cultural Shakespeare în România, cu ocazia Anului Shakespeare – 400.
În paralel cu prodigioasa activitate de actor, a pus în scenă, în ţară şi în străinătate, zeci de spectacole (teatru, poezie, operă).
Între spectacolele pe care le-a regizat amintim: Teatrul Bulandra: „Acasă” de David Storey (1992), „Forma mesei” de David Edgar (1991), „A treia țeapă” de Marin Sorescu (1988). Teatrul Țăndărică: „Bastiene și Bastienne” de W. A. Mozart. Opera din Belfast: „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski, „The Tragedy of Carmen”, versiunea lui Peter Brook după Bizet. Thèâtre du Signe (Japonia): „Neguțătorul din Veneția” (2001), „Othello” (2004) de W. Shakespeare, „Macbett” de Eugène Ionesco (2002). TNB: Noii infractori de Edna Mazia (2019), „Angajare de clovn” de Matei Vișniec (2016), „Magic Naţional” (2015), „Dumnezeu se îmbracă de la second – hand” de Iulian Margu (2014), „Anonimul veneţian” de Giuseppe Berto (2014), „Bârfe, zvonuri și minciuni” de Neil Simon (2014), „Dineu cu proşti” de Francis Veber (2010), „Toți fiii mei” de Arthur Miller (2009).
Carieră de excepţie răsplătită cu numeroase premii, între care: Premii de interpretare în Teatrul Românesc (1975, 1979, 1981, 1985), Premiul Revistei Cinema pentru interpretare (1976), Premiul Asociaţiei Cineaştilor, 1980, Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul “Luchian”, la Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti, “Meritul Academic” acordat de Academia Română, 2012, Premiul Aristizza Romanescu al Academiei Române, 2013.
În 1995 a primit titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), pentru activitatea culturală româno-britanică şi a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a, iar în 1997, titlul de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor din Franţa. În 2000, i-a fost conferit Ordinul Pentru Merit al României în grad de Mare Cruce. A primit 5 titluri de Doctor Honoris Causa, al: Universităţii de Arte din Iaşi(2008), Universităţii Ovidius din Constanţa (2012), al Universităţii de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje (2016), al  Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, decembrie 2017 şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău (2018).
În 2017 primeşte Ordinul Soarelui Răsare (Order of the Rising Sun, Gold Rays with Ribbon), cel mai important ordin japonez destinat cetățenilor străini, acordat în numele Majestății Sale Împăratul Japoniei. Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, 2017. Ultima recunoaştere publică a fost Premiul pentru promovarea operei eminesciene, oferit de Memorialul Ipoteşti în iunie 2021.


Secvențe din spectacole de teatru și poezie-Ion Caramitru                                         

Dacă doriți să lăsați un mesaj de condoleanțe, o puteți face completând formularul de mai jos: 7 septembrie

O mare bucurie ca v-am vazut in atatea spectacole, o imensa tristete ca asta nu se va mai intampla.Dumnezeu sa va odihneasca in pace!

                                                                                                                                                                                                                    Doina Ispas


Dumnezeu sa il odihneasca in pace! Condoleante familiei. Noi ceilalți, am pierdut un Mare Actor si un Mare Om de cultură.

                                                                                                                                                                                                           Cătălin Ancău

Va multumim din inima pentru tot ce ne-ati oferit, Maestre.Dumnezeu sa va odihneasca in pace!

                                                                                                                                                               Florin Bălășescu

Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu sa îl așeze cu drepții și sa ii ofere lumina și odihna veșnică! Ne va lipsi prezenta dumnealui.    

                                                                                                                                                                                                                              Diana Voinea 

Teatrografia și cinematografia lui Ion Caramitru rămân drept mărturie a unui actor extrem de talentat, poate cel din urmă din generația celor mai mari. Opțiunile sale politice, de lungă distanță sau ocazionale, merită a fi judecate sub alte rigori și grile care ne vor scăpa înțelegerii imediate. În anii din urmă, lupii tineri și flămânzi i-au sărit în față, l-au judecat fară instanță și l-au dorit evacuat, dispărut. Ion Caramitru, aidoma "leului în iarnă", i-a înfruntat și i-a blestemat, fiind aspru și autoritar.Pe de altă parte, ne-viața are legile ei, precum marea care "gândește" liberă, dincolo de cei care o parcurg. Azi, Ion Caramitru și-a îndeplinit destinul, așa după cum îi va fi dat fiecăruia dintre cei născuți pentru a ne-muri. Și da, a ne-muri, nu a "muri" lipsit de conștiință. Ion Caramitru lasă ceva în urma sa: o amintire, o emoție, un simbol, acea tăcere din ochii acelora care l-au privit și ascultat. "Melancolia" sa, în acordurile de pian ale lui Dan Grigore, pe versurile dintotdeauna ale lui Mihai Eminescu, atinge sublimul, un anume fior al sensibilității extreme, pianul îngemănându-se perfect cu starea de grație a Poeziei, încât, pentru o clipa inefabilă și prelungă, simți că Eminescu se aude, se vede.... Și azi, melancolia devine propriul testament. 

"Sentimentul care mă stăpâneşte în acest moment este de mare nelinişte. Ca în preajma unei furtuni, cum e acum afară. Parcă aştept ceva şi nu mi se întâmplă... Ai încercat la început să-mi sugerezi că aş fi un om fericit. Nu sunt, şi n-am să fiu poate niciodată. Întotdeauna am fost un neliniştit, dar neliniştea asta nu seamănă cu cele dinainte. Nu prea ştiu ce am să fac. Pentru că tot ce aş vrea să fac este imposibil să fac singur, iar ce n-aş vrea să fac mi-e foarte greu să ocolesc. Ceea ce m-a animat mai tot timpul vieţii mele a fost o mare dragoste de oameni şi o mare încredere în ei. Am fost de multe ori contrazis în amândouă. Astept. Cred că aştept un fel de stare de graţie, în care lucrurile să nu fie grele, ci uşor de realizat, aşa ca într-o dragoste pe care o doreşti împărtăşită fără să fie nevoie să faci efortul de a demonstra că tu iubeşti primul... Dar cred că nicăieri ca în meseria noastră starea de nelinişte nu este mai fecundă. Probabil fără neliniştea asta nici n-am fi noi... De multe ori aş fi vrut ca acest univers, atât de intim al actorului, să fie înţeles mai bine." (Ion Caramitru, 1981)      

                                                                                                                                                                                                                   Florin Streche

‘Now cracks a noble heart. Good night, sweet prince,/And flights of angels sing thee to thy rest’

                                                        Monica Ioanițescu

Drum lin, maestre!Mulțumim pentru tot! O mare pierdere pentru cultura românească.

Ana Maria Pascaru

DRUM LIN CATRE INGERI DE A DREAPTA TATALUI !SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI Si PUTERE!UN MARE OM ,CU SUFLET BUN SI O INIMA MARE ,UN OM DEDICAT MESERIEI ,SI CULTURII ,MULTUMIM PENTRU TOT CE A INSEMNAT SI INSEAMNA TEATRUL, SI CULTURA .DUMNEZEU SA L ODIHNEASCA IN PACE 

Rosaura Dobleanu

Sincere condoleante familiei!Drum lin catre stele ,maestre I.Caramitru!

Cristina Codiță

Condoleante familiei, prietenilor, tuturor celor care l-au iubit, admirat si pretuit.Traim momente, pe cat de triste, pe atat de neasteptate.Am pierdut un om deosebit si un artist exceptional! Suntem mai saraci si mai singuri. PINO va ramane in memoria teatrului romanesc si nu numai…Ion Caramitru va ramane in Istoria Romaniei!!!Am avut sansa sa-l cunosc din sala si mai apoi pe scena. Am avut privilegiul sa-i cunosc familia, Mihaela Caramitru, Andrei, Stefan, Matei si sa-i fiu prieten surorii sale, Lili Caramitru, cea care, de departe, i-a fost mereu aproape! Odihneste-te-n pace, MAESTRE!!! Nu te vom uita! Liviu Berehoi

Liviu Berehoi

Disparitia fulgeratoare a Maestrului Ion Caramitru doare profund pe orice om care iubeste sufletelul romanesc, arta si cultura Poporului roman. Domnia sa a stralucit pe cerul Romaniei de la debut pana in ultimele clipe. Ion Caramitru reprezinta un brand romanesc autentic impletind pe de o parte o simtire inalta, emotie vie si perena, eleganta si rafinament si pe de alta parte un simt al simplitatii, firescului si modestiei pe care ni le a transmis prin Arta sa. Un Maestru al Frumosului si profesionalismului, un Magician! Fericiti cei care l au avut in preajma aici pe pamant! Condoleante familiei, prietenilor si colegilor si putere multa sa treaca cu bine peste aceasta perioda greu incercata!

Antoaneta Ghenu

Ion Caramitru will be missed far beyond the borders of Romania, as one of the great Shakespearean performers of modern times. His Hamlet, a role with which he had a lifelong relationship, and which visited the UK, will never be forgotten.  I was lucky enough myself to see him play Macbeth (at the Craiova festival), and I saw his Prospero. He was generous enough to talk with me (not least about his next and sadly his last Shakespearean role, Shylock) in his dressing room afterwards. He will be remembered vividly in Shakespeare's home town of Stratford-upon-Avon, where his public dialogue about Hamlet with his English admirer Michael Pennington was the last event the RSC staged in the 1932 Shakespeare Memorial Theatre before its remodelling in 2008. He was a man, take him for all in all: I shall not look upon his like again.

Pierderea lui Ion Caramitru va fi deplânsă dincolo de granițele României: el a fost unul dintre marii interpreți shakespearieni ai timpurilor moderne. Hamletul său, rol cu care a avut o relație de-a lungul vieții, și în care a vizitat Marea Britanie, nu va fi uitat niciodată. Eu însumi am avut norocul să-l văd jucând Macbeth (la festivalul de la Craiova) și l-am văzut jucând Prospero în București. A fost suficient de generos pentru a vorbi cu mine (nu în ultimul rând despre următorul său și, din păcate, ultimul său rol shakespearian, Shylock) în camera sa după aceea. El va fi amintit în mod strălucit în orașul natal al lui Shakespeare, Stratford-upon-Avon, unde dialogul său public despre Hamlet cu admiratorul său englez Michael Pennington a fost ultimul eveniment al Companiei Regale Shakespeare la Teatrul Memorial Shakespeare din 1932 înainte de remodelarea sa în 2008. 'He was a man, take him for all in all: I shall not look upon his like again.'

Professor Michael Dobson- Shakespeare Institute,  âDirector of the Shakespeare Institute, Professor of Shakespeare Studies

Multumesc , domnule profesor ca mi-ati inoculat pasiunea pentru teatru ,determinarea, profesionalismul si rafinamentul! Drum bun in lumina , veti ramine mereu si in sufletul meu! Condoleante familiei si tuturor celor care l-au iubit!

Victoria Cociaș

Regret nespus trecerea în neființă a Maestrului Ion Caramitru. Am avut onoarea să îl cunosc personal - și să ne întâlnim adesea pe holurile TNB, ori la scenă - în cei câțiva ani cât am lucrat la cabinetul medical al Teatrului Național. Prin vasta operă pe care o lasă în urmă, devine Nemuritor, alăturându-se Panteonului care cuprinde toate numele mari ale teatrului și cinematografiei românești. Condoleanțe familiei îndurerate...

Liviu Bârsan

Regret nespus trecerea în neființă a Maestrului Ion Caramitru. Am avut onoarea să îl cunosc personal - și să ne întâlnim adesea pe holurile TNB, ori la scenă - în cei câțiva ani cât am lucrat la cabinetul medical al Teatrului Național. Prin vasta operă pe care o lasă în urmă, devine Nemuritor, alăturându-se Panteonului care cuprinde toate numele mari ale teatrului și cinematografiei românești. Condoleanțe familiei îndurerate...

George Marian Matei

Am rămas mai săraci fără dvs. Drum lin printre îngeri maestre!

Elena Pârvu

Drum lin! Vă mulțumim pentru tot! Condoleanțe familiei! Ați plecat puțin, dar nu din inimile noastre!

                  Oana Mădălina Constantin

L - am iubit de când eram copil, l - am auzi prima data la teatrul radiofonic, aveam 10 ani. O voce fermecătoare, un actor foarte bun. Îmi pare nespus de rău. Va fi veșnic în inima mea. Dumnezeu sa îl odihnească!

Mihai Vera

Ne pare rău pentru aceasta pierdere. Veți rămâne pentru totdeauna în inimile noastre. Nu vă vom uita niciodată!

                                                                            Dan și Felicia Chirvasă

Scump Maestre Ion Caramitru ne-ai îmbogățit prin tot ceea ce ai făcut în artă și societate! Acum vom fi mai săraci, dar pentru cei care te-am cunoscut și admirat nu vei muri niciodată, căci numai cei uitați se scufundă în veșnicia morții! Dumnezeu să te odihnească, să te ierte și să continui să ne veghezi de acolo de sus, precum un mucenic sfânt al teatrului și filmului românesc. Îți mulțumim că ai trecut pe pământ, contemporan cu noi și vom încerca să ducem mai la vale darurile și îndemnurile tale, luptele tale! Continui să trăiești prin noi ce te-am iubit și prețuit!

Dominic Dembinski

"Artiștii nu mor, ei se mută în inimile noastre pe vecie!" Dumnezeu să-i lumineze calea! 🕯️💐

Vlad Pedestru

Odihneste-te in pace mare actor al generatiei mele. Cuvintele sunt prea sarace pentru a exprima ce simtim. Condoleante familiei.

Miralena Mosoia

Condoleanțe...

Ana Prisacaru

Condoleanțe familiei ; putere în aceste clipe de imensă durere ...Dumnezeu sa-l odihnească in pace ...

 Valentina  Neagoe

Domnule Caramitru, va credeam veșnic. Dar asa suntem noi, cei din zodia Peștilor. Ne înșelam. Însă ce lăsați în urmă Dumneavoastră, concurează cu vesnicia. O prodigioasa cariera de actor, UNITER și readucerea la viață a TNB. Imens!

Mircea Morariu

Drum lin! Teatrul romanesc a pierdut un mare artist...

Oana Lorena Crișan

Am pierdut un mare om de cultură, de teatru și un actor unic pe care memoria colectivă îl va identifica totdeauna cu câteva roluri inegalabile , cu restituirea versurilor eminesciene și cu vocea inconfundabila care a dat viață atâtor personaje in înregistrările radio. O mare tristețe pentru întreaga societate care l-a apreciat și îndrăgit, pentru toată lumea teatrului căreia i s-a dedicat total întreaga viață... Veșnică pomenire și sincere condoleanțe familiei.

Aurelia Călinescu

Multumim mult pentru tot ce ati dat Poporului Roman! Nu va vom uita, Maestre! Sincere condoleante familiei!

Alexandra B.

Condoleanțe familiei și prietenilor săi apropiați. Un actor uriaș. O mare pierdere pentru teatrul și cinematografia românească. Dumnezeu să îl odihnească în pace !

Dana Banu

Sincere condoleanțe !

                   Antoaneta Militaru

" O, moarte vanitoasă, ce praznic mare pregătești pe vatra-ți infernală, de-ai secerat atâtea vieți de nobili cu-o lovitură așa de sângeroasă...

Respectul nostru și amintirea domniei sale vor fi veșnice...Dumnezeu să vă odihnească în liniște și pace, Maestre!

Iuliana Sârbu

Mulțumesc Bunului Dumnezeu ptr. darul pe care L-a făcut lumii acesteia pământești, României și românilor de pretutindeni, aromânilor si spectatorilor de peste tot de pe glob! Acest DAR MINUNAT, COMPLET SI COMPLEX, cu trup frumos, minte sclipitoare, Talent imens,  suflet plin de lumină , îndumnezeit, s-a numit și se va numi ptr. eternitate,  ION CARAMITRU! Mulțumesc , iarăși, Bunului Dumnezeu ,maestre Ion Caramitru, că mi-a îngaduit mie, in mod special,  să vă admir pe scenă si pe ecran, în toate ipostazele domniei voastre creatoare, că v-am cunoscut si că am avut prilejul sa vă spun cât de mult însemnați ptr mine si ptr.toți ai mei,  ptr noi! Că,  la 12 ani v-am văzut în Feste, bufonul din "A douasprezecea noapte" si, de atunci, m-am îndragostit de dvs., de actorii Bulandrei, de Teatrul Bulandra, de Teatrul INSUSI, DE MIRACOLUL SCENEI, și am rămas cu acea stare de grație pentru totdeauna, cu ACEL REPER, ACEL STANDARD EXCEPTIONAL, ACEA MASURA A VALORII PERFECTE, ACEA IDEE DE MISIUNE ÎNDEPLINITĂ, TEMĂ DE NOTA 10 ,TRUDITA MEREU DE LA CAPAT! Cum te poți revanșa ptr.un asemenea DAR? Cum poți mulțumi? Ce poți oferi, la rândul tău? ! Și totuși, de acum, pâna si chiar după ce veti afla odihnă veșnică întru Domnul, fiecare dintre noi putem sa facem ceva! Si eu voi face, domnule Ion Caramitru! Mă voi ruga neîncetat ptr.domnia voastră și ptr. cei dragi dvs., ptr. artiștii mari, plecați în Țara fără dor, și ptr. cei rămași să slujească scena! Să ne ierte Dumnezeu pe toți, așa cum se iartă păcatele oricărui creștin, să vă odihneasca în Rai cu drepții, alături de îngeri, să ne vegheați de Acolo, sa va rugați ptr noi, cei rămași, în lumea cu doruri, plină de păcate, durere, vrajbă ,mânie și răutate! Iar pe artiștii care înca sunt AICI, ACUM, să-i lumineze Domnul, să le dea putere, răbdare, lumină ,  dragoste jertfelnică, HAR și spor! Să-i iertați pe toți cei care v-au greșit! Ați fost Profesorul , ați fost și rămâneți PROSPERO, i-ați iertat pe toti pe scenă! Iertați-i și ptr. cele din viața pământească!  A MURIT ION CARAMITRU, FRATI CRESTINI! A MURIT O LUME! Primele cuvinte ale lui,și în stradă, și la TV, în zilele de foc ale lui Decembrie 1989,  au fost cu și despre DUMNEZEU, despre Nașterea Lui pe Acest Pământ, STRIGATE CU DURERE,  NĂDEJDE, CREDINȚĂ ȘI DRAGOSTE, CU SFÂNTA ICOANA IN MAINI si la INIMĂ!  Urmăriți din nou înregistrările! Să ne rugăm ptr. sufletul acesta mare, care ne-a cuprins pe toți cu dragostea, talentul si generozitatea sa! VEȘNICA LUI POMENIRE!

Ioana Valeria Cristurean

Prin dispariția lui Ion Caramitru, teatrul romanesc și cel european pierde unul dintre marii sai actori, manageri și animatori. Pentru noi, cei din Teatru, Ion Caramitru a fost cel care ne-a reprezentat cu succes și straduinta interesele de breasla si ne-a câștigat numeroase drepturi și un loc demn în societate! Dumnezeu sa-l ocrotească dupa mare mila Sa si dupa faptele si meritele sale deosebite!

Lucian Sabados

Condoleanțe familiei si celor dragi lui! Drum plin de lumină maestre! 🕯🤍

Veronica Wagner

Dumnezeu să-l ierte și să-l și să-l odihnească în pace! Drum lin spre stele! Vei rămâne veșnic în inimile noastre!

Doina

Mulțumesc!🙏❤Drum bun în Lumină!

Oana Popa

Fiecare conversatie avuta mi-a imbogatit viata. Fiecare spectacol vazut a fost o bucurie. Fiecare privire transmitea energie. A fost o onoare ca v-am cunoscut. Dumnezeu sa va odihneasca in pace!

Conf. univ. dr. Silviana Rachieru

Ii multumim pentru reconstruirea unui teatru atat de frumos.L-am vazut ultima oara in Magic National ,un spectacol atat de inedit de a carei regie s-a ocupat.Imi pare rau ca sunt piese in care nu am mai reusit sa-l vad. Condoleante familiei!

Claudia


Drum lin printre stele !

Monica


Drum lin, Socrate !

Irina Mandia

Te-ai dus sa iesi la bis de cealalta parte a cortinei, impreuna cu Beligan, Moraru, Dinica, Caragiu, Birlic, Giugaru, Bulandra... Aplauzele noastre de aici sa te inconjoare acolo!

Florian Berghea

Dumnezeu sa îl odihnească! Am văzut multe spectacole ale dansului, l-am auzit recitând. Îmi va lipsi

Scripcaru Bogdan

O mare pierdere pentru scena romanescă, o mare pierdere pentru noi toți... Talent, eleganță, măiestrie! Unic! Nu îl vom uita niciodată! Dumnezeu să îl odihnească în pace!🙏🙏🙏 Sincere condoleanțe familiei!🙏🙏🙏

Angi

VOCEA  dumnevoastra de neuitat... Imi va lipsi sa va aud vorbind dar ea imi va rasuna in urechi, ori de cate ori ma voi gandi la Marele ION CARAMITRU...😪🧡

Raluca Panescu

A fost un actor foarte bun,un director de teatru,foarte bun,Dumnezeu sa îl odihnească în pace!

Dudescu George Narcis

Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumina! L-am urmărit ,încă din perioada sa de studenție,convinsă fiind de talentul și dedicația sa pentru teatru.Pacat că ne-a părăsit prea repede !

Biserica Maria

Îți mulțumesc,Pino, pentru tot ce-ai făcut pentru noi, cei de prin teatre, pentru dârzenia și demnitatea cu care ne-ai apărat de cei cărora nu le păsa de noi și mai ales pentru echilibrul pe care ai reușit să-l păstrezi în lumea atât de frământată a teatrului românesc. Cu greu va mai apărea cineva care să se înhame la căruța cu paiațe cea neunsă și s-o ducă înainte ! Ne-om mai întâlni, cine știe….

 Mircea Cornișteanu

Sincere condoleanțe, măreț geniu!

 Popa Mihai

Sincere condoleante familiei! Scena a ramas saraca si habar nu am daca se va mai umple vreodata golul lasat, dar stiu sigur ca eu nu voi mai prinde timpul acela si stiu sigur ca pe cei doi nepoti ai mei nu ii voi putea duce la un “Dineu cu …”. Dumnezeu sa il odihneasca!🙏

Luminita Marinov

A fost o chimie speciala, nerostita, pornita din respectul meu si intelegerea dumnealui. Ne înțelegeam din priviri. Imi răspundea cu da la orice propunere. Imi este greu sa imi exprim in cuvinte regretul pentru plecarea sa grăbită si prematura. Dumnezeu sa-l odihnească! 

Radu Croitoru

Cuvintele, pe care dumneavoastra le-ati iubit ata de mult, sunt prea slabe pentru a descrie durerea care ne-a coplesit la vestea ca ati parasit acest taram!Daca ati ajuns "acolo"speram ca sunteti cu ceilalti care s-au dus asa curand si care ne-au indurerat si intristat ca si acum.

Alice Radoi

Lumina maestrului Ion Caramitru va străluci veșnic în inimile noastre, în inimile celor ce l-au iubit, admirat și respectat. Maestre drag, să vă odihnească Dumnezeu în pace, în Lumină veșnică!

Dumitrescu Ioana

Condoleante familiei. Dumnezeu sa-l odihnească în pace și lumina.....

Dana Popescu

Drum lin către Lumina, Maestre!Respect și admiratie eterne!Multumim!🙏🏻😞

Moise Ana-Maria

Sincere condoleanțe familiei!

Adriana Chiș

Nu te vom uita niciodată! Sincere regrete.

Bogdan Baciu

Dumnezeu sa il odihneasca in pace! A fost un mare actor si un mare om de cultura. L-am indragit foarte mult.

Ileana

A plecat Socrate. Un maestru care avea o calmitate ce te facea sa vezi ca viata este cu adevarat frumoasa.Cuvinte frumoase, povete si sfaturi, maxime...aceste mici "hinturi" care pentru generatia noastra au fost puncte de plecare catre viata.Iti multumim pentru tot si ne plecam in fata Geniului care acum este Socratele ingerilor.Dumnezeu sa te odihneasca in pace si sa te salasluiasca intre ingerii lui!

Ionut Gabriel Ivanciu

Trist și neașteptat!V-a rămâne veșnic in inimile noastre prin tot ceea ce a dăruit acestui popor și nu numai.....Ne vom aminti cu drag de omul,actorul Ion Caramitru.Sincere condoleante familiei!Drum lin,Ion Caramitru!🖤

 Camilli Valentina

Dumnezeu să îl odihnească în liniște și pace! Condoleanțe familiei!

Dumitru Ioana

Dumnezeu sa-l Ierte, un mare actor ,  de acolo din cer vegheza toate persoanele dragi familie,prieteni,actorii ect Drum lin dl Caramitru!!!!

Viorica Sirbu

Îmi simt gândurile oprite în loc și cuvintele care se amesteca în neputința de spune ceea ce simt. Doar lacrimi curg! Actorul inegalabil care ne-a marcat adolescența și mai apoi maturitatea, a plecat lăsându-ne fără cuvinte, nepregătiți pentru a ne lua un rămas bun. Zbor lin spre stele! Noi vă vom iubi veșnic aici dincolo de nori!

Banu Valeria Florentina

În anul 1987, pe când eram un adolescent, m-ați îndemnat să caut aventuri ale spiritului care sa ma formeze ca un bărbat întreg. V-am ascultat și admirat!

Drum bun "La Steaua"...

   Colonel Mihnea Zanfir-Timișoara

Dupa o viata tumultoasa cu impliniri si nemultumiri, cu suisuri si coborasuri odihneasca-se in pace!

 Padureanu Corina

Dumnezeu sa l ierte și sa l odihnească!

Iliescu

Cuvintele-s de prisos acum. Mulțumim Socrate.

Pana Cristian

R.I.P.!  Lumina ce-a veșnică să îi strălucească lui  ! Cu tine se duce  speranța de a afla adevărul despre evenimentele din Revoluția din  București  1989 . Vei rămâne în amintirea acelor Revoluționari care ai redat speranța libertăți și adevărul în viața  ! Drum lin spre Dumnezeu  !

fam. Bitaracu

Suntem mai saraci cu un actor, suntem mai saraci cu un OM ... Drum lin printre stele, Maestre!

Verona Moldovan

Un om cat 1000 de cuvinte. Dumnezeu să-l odihnească! O sa ne lipseasca! 😭😭😭🌺🌺

Ganea Aurelia Ramona

Odihna in pace! Imi veti lipsi…pastrez cu drag un autograf ingrijit intre paginile unei carti. “Furat” dupa un “Dineu”. Sunteti inegalabil!

Alina

Dumnezeu să aibă în pază sufletul omului nostru frumos și să îi dea o stea în teatrul ceresc alături de colegii lui plecați deja dintre noi. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Stanciu Gabriela

Întâlnirea mea profesională cu dl.Caramitru a fost de două ori.Prima , cu niște emoții teribile pt.că era primul contact cu dir.gen al teatrului,la piesa Liei Bugnar ”7 dintr.o lovitură”unde jucau toți tinerii angajați prin concurs.Frica ,emoțiile au fost anulate de modul atât de delicat și calm de lucru.Nu a ridicat tonul,nu s.a enervat,n.a avut isterii deși au apărut greșeli în îmbinarea părții tehnice cu cea artistică.Pt.mine a fost o încântare lucrul cu dumnelui.A doua întâlnire a fost după 14 ani la spectacolul pus de Carmen Lidia Vidu ”Jurnal de România - 1989”, aici în calitate de interpret.Și acum ca și prima dată calitățile dumnelui m.au impresionat.Fără îngânfare,modest,cu o vorbă bună pt.cabiniere,pt.th.de scenă.Talentu dacă nu este însoțit de un caracter pe măsură după părerea mea nu este împlint.Cum să nu ții la un asemenea OM.Cum să nu regreți plecarea unui asemenea OM.Sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit,noi un asfel de OM am pierdut.Gândul că o să vin la teatru și n.o să.l mai văd mi se pare neverosimil.La  ”jurnal” începusem să.i spun Boss cu drag,cu simpatie .BOSS, pt. mine veți fi singurul căruia îi voi spune așa.Nu știu dacă dincolo mai este ceva , sper să fie ca să aveți cu cine pune spectacole,recitaluri de poezie.Poate aiveți grijă și de noi în continuare.

Dacă pt.noi este greu , cât de greu poate fi familiei .

marcel balanescu


Respect!... Drum lin spre stele și odihnă!

 Nae Genela


Cuvintele sunt prea mici și prea puține raportat la uriașa pierdere.

Încet, încet, ne părăsesc titanii scenei, întregind o constelație în cer.

Drum lin ,,Luchian”, drum lin ,,Socrate” (mi-ai încântat adolescența), drum lin….

Scena va fi mai săracă.

Dumnezeu să îl aibă în lumină!

Daniela C

De - a lungul vietii mele, m - am intersectat de multe ori cu maestrul. Nu l-am cunoscut personal, dar vocea dumnealui, acea voce, pe care n-am s-o uit niciodata, spunand divin poezii, in teatrul radiofonic, in piese de teatru, imi va lumina  intotdeauna viata.

Drum lin printre stele!!!

Condoleante sincere familiei!

Liliana Iordache


8 septembrie

Cuvintele nu-ti vor sterge lacrimile si imbratisarile nu-si vor usura durerea dar iti doresc cu amintirile frumoase pe care le vei pastra in inima pentru totdeauna sa te ajute sa treci peste aceste momentele dificile..Condoleante.

Mihaila Bogdan

Un colos...o figura emblematica...o voce infonfundabila...o carisma inegalabila...un actor. Ion Caramitru.

An

Timbrul vocii lui Ion Caramitru ma va urmari toata viata. In liceu mi-au placut recitarile lui Ion Caramitru din poezia lui Mihai Eminescu si Marin Sorescu. Ultima data l-am vazut   intr-un spectacol la Toronto alaturi de Horatiu Malaiele " Cante-n luna si in stele" in 2013. Va multumim maestre. Drum lin.  

Dr. Anca Novac- Medic de Familie, Richmond Hill, Canada

Drum lin in lumina, Maestre!Lumea va fi mult mai săracă fără prezenta unui asemenea OM!

Cristina Badger

Dumnezeu sa va odihneasca in Lumina și Pacea Lui! Drum lin!

O sa va ducem dorul mult de acum înainte! O sa ne lipsiți. Dar știu ca veți fi aproape!💙

Condoleante familiei!

Michaela ești in rugăciunile si gândurile noastre! Cristina si George Tudor 💙

Cristina Ionda

Talent și elegantă ,o emblema a teatrului și filmului românesc!Va multumim! Odihna veșnica,Maestre!

Cristina Badger

Talent și elegantă ,o emblema a teatrului și filmului românesc!Va multumim! Odihna veșnica,Maestre!

Andrei Alina Elena

"Jos cortina! Piesa-i gata! Dacă v-a plăcut Bufonul,mai veniți și miine seara!"

Am fost mult timp și multe seri. Dar vom veni la Marele Spectacol, fiecare în Seara lui. Acolo ne vom întâlni și nu ne vom mai despărți!

Lidia Maria Stadler

In aceste momente grele pentru teatrul si filmul romanesc, ne alaturam celor ce deplang pierderea indragitului actor si regizor ION CARAMITRU.

Suntem cu gandul langa familia indoliata si de toti spectatorii domniei sale.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

Ami Gott


Glorie defunctă

Ultimii actori privesc spre cimitir cu îngrijorare,

Un actor defunct îi cheamă lîngă el cînd moare;

Nerăbdători au hotărît lîngă ei să-i ia,

Pe Ion Caramitru și pe Ivan Patzaichin de vorbă-n cimitir cu ei să stea.

Să ajungă la Bellu sau Ghencea supărați sînt actorii și triști,

Că vin lîngă ei și ajung vecini cu defuncții dinozauri comuniști !, -

Ajungînd vecini cu Păunescu,

Sau cu Vadim,apoi și cu Ion Iliescu !.

Trecut-au anii-n zbor,repede se scurge timpul,

Curînd și pe Florin Piersic la Bellu îl duce dricul !.

Mihai Ivănescu.👣


Ion Caramitru a fost si va ramane un artist minunat. Dumnezeu sa-l odihneasca. Sincere regrete!

Alexandra NGandurile revin si revin la plecarea neasteptata a marelui artist care mi-a calauzit prin stralucirea sa pe scena tineretea. In aceste clipe de adanca tristete ramane licarul de lumina al amintirilor ce vor dainui neintinate in suflet. Ingerii sa îi vegheze drumul lin catre cer. Sincere condoleante familiei indurerate!

Irina Wolf

Dumnezeu sa l ierte si sa l odihneasca in pace !Sincere condoleante familiei!

Babus Gabriela

Lungului sir de actori iubiți ,mai tineri sau mai împliniți ca vârstă  ,care ne-au fermecat prin prestațiile lor artistice si ne-au părăsit ,rand pe rand, li se adauga încă un actor,om de solida cultură  , cu o activitate prodigioasă ,care ne-a facut sa ne simtim mândri ca suntem români.

Il vom pastra pe tot parcursul vieții noastre in constiinta noastră.

Dumnezeu sa-l ierte si apoi sa-l odihnească.

Familia Stoichitescu din Ploiesti.


Călătorie cu pace înspre lumea pentru care ne pregătim de la început, întâlnire bună cu cei aflați deja acolo, Dumnezeu să vă fie primitor!


Ecaterina Tousaint

Dumnezeu sa-i dea odihna cea vesnica, iar familiei taria pentru a putea trece prin aceasta grea incercare. Drum lin si lumina catre stèle. Ingerii sa va vegheze drumul catre Dumnezeu. Sincere condolente!

Cecilia Audrey Aslan

Pino , o să ne lipsești !

Balanescu Raul

Există oameni al căror nume marchează într-o asemenea măsură epoca lor, încât atunci când ei se hotărăsc să plece, epoca însăși nu-și mai găsește rostul și se simte obligată să se încheie. Așa se explică probabil sentimentul de mirare și aproape de spaimă, sentimentul de sfârșit de lume pe care mi l-a dat vestea dispariției lui Ion Caramitru, vestea morții lui Pino. Faptul că atât de multe decenii am înaintat împreună – pe linii paralele și adesea împletite – prin teribilul secol 20 și prin bolnavul început al acestui nou secol a creat între noi o solidaritate care era în același timp de generație, de sensuri artistice, de idealuri morale și de idei politice, o solidaritate care a reprezentat pentru mine un continuu punct de sprijin și care nu m-a dezamăgit niciodată. I-am fost recunoscătoare pentru bucuria și admirația cu care ne-au îmbogățit marile lui roluri, pentru felul unic în lumea teatrului cu care știa să rostească poezia, pentru mitingurile și dialogurile Alianței Civice la care ne regăseam alături, pentru respectul pe care mi l-a trezit ca ministru al culturii, pentru încăpățânarea cu care ne întâlneam mai târziu în Piața Victoriei, pentru prestanța și frumusețea pe care a dăruit-o clădirii și noțiunii de Teatru Național. I-am fost recunoscătoare pentru statura de artist implicat nu numai în cultura, ci și în istoria țării sale. Pe lângă atâtea motive de tristețe, dezamăgire, lipsă de speranță ale acestei toamne, dispariția lui Ion Caramitru ne face să ne simțim și mai singuri. La revedere, Pino! 

Ana Blandiana

„Pe pământ, tot ce există are nevoie, din când în când, să plângă.” Drum lin catre stele! Multi ani in neuitare!

Mirela&Cristian

Ion Caramitru pour moi ce n'est pas seulement le grand acteur, le héros de la révolution, le ministre que tout le monde célèbre (a juste titre), pour moi il est le fils spirituel de mon époux le cinéaste Paul Barba Negra. Un fils d'élection qui n'a jamais manqué une occasion de manifester son affection depuis l'adolescence. Dès qu'il fut nommé ministre de la Culture, son premier geste fut de l'appeler à ses côtés comme conseiller, et à eux deux ils ont soulevé des montagnes. Paul a précédé Ion dans l'autre monde et je suis certaine qu'ils seront à nouveau soudés et heureux à jamais. 

Rosie Barba Negra

Tristetea este atat de mare... nu credeam ca va veni clipa aceea atat de repede... Multumiri si recunostinta pentru tot ceea ce ati fost, pentru energia uriasa care te invaluia in preajma dv. Talentul si daruirea arderii dv. pe lumea aceasta vor dainui. Drum bun, in liniste si in lumina!

Elena Popescu

Prin pierderea Dl.Caramitru ar fi necinstit sa taci, desi ca sa vorbesti este greu. Duminica seara intre un Nihil Sine Deo cantat de corul Madrigal si un Kirie Eleison al Filarmonicii din Londra,vestea mortii a venit ca un fulger in cer senin.Regele nu mai este acasa,a lasat scandura scenei si a plecat pe marea aparent calma,cu corabia. Generatia mea,a acelora care au crescut si au invat multe venind la Teatrul Bulandra,mai intai cu curiozitatea adolescentei ,apoi cu setea de evadare(chiar si pentru cateva ore de spectacol ) pentru a simti acel refugiu in relatia spectator-artist,nu il poate uita pe Dl.Caramitru sau pe Pino,asa cum il alintam in cercurile noastre. Ne-a daruit mult si mai ales a fost unul dintre acei oameni de cultura care a transmis dorinta de cunoastere,dorinta care l-a animat pana la ultima suflare . Ne vei lipsi mult,iar florile pe care ti le pot aduce la capatai sunt acele flori nascute pentru o nascocire. Odihneste in pace si mergi senin catre lumina !🌸🌺🌸

Violeta

Un mare actor , o constiinta , mi-l amintesc din spectacolele cu Dan Grigore si de la manifestatiile promonarhiste si anticomuniste la care am participat cu drag pe cind eram studenta. Condoleante Teatrului National si scenei nationale , care a pierdut un mare actor , director si regizor .

Andreea

Am pierdut toți un om bun si un mare artist. Steaua lui a căzut atât de devreme. Prietenia cu sora Militar Caramitru mi-a prilejuit întâlnirea itei cu el si cu familia. Drum lung către scenele cerești maestre. Condimente familiei!

Tita Mihalache

 De tout cœur avec vous Micaela, Andrei, Matei et Stefan. Nous conserverons toujours un souvenir lumineux de Ion. Vos cousins de Suisse.

Famille Marécha

 Ne ai fost bucurie, ne ai fost durere, ne ai fost bland, ne ai fost naprasmic, ne ai fost soare, ne ai fost luna si cu stele, ne ai fost voce, ne ai fost glas, ne ai fost si multe ne au ramas, ne ai fost om, ne ai fost actor, iar acum ne esti doar... Dor... Drum lin printre stele!

Sanziana Nicolae

Ion L. Caragiale și Ion L. Caramitru, două destine întru slujirea Teatrului Românesc. Dumnezeu să vă odihnească în pace, Domnule Mare Artist.

Folosea Iosn

Deși nu am apucat să vă văd în nicio piesă de teatru, jucând, în adevăratul sens al cuvântului (imense regrete pentru asta), m-am bucurat să vă văd prezentând ediția de anul acesta a galei premiilor UNITER. Șocul a fost, însă, mare, să aud despre trecerea dumneavoastră în neființă o lună mai târziu. Dumnezeu să vă odihnească în pace! 💔

Talida Izdrăilă

 Undeva, cândva, dureros de aproape în timp, doi fosti copii se reculeg în fata ultimului adapost pamântesc al tatalui. Doamna Lili se afla lânga dumneavoastra asa cum a fost mereu. Ati pus mâna pe piatra unde e scris Aristide Caramitru si, pentru o clipa, timpul s-a oprit în loc. O raza de soare aparuta de nu stiu unde v-a luminat chipul amândurora. Ati zambit. Pentru ultima data împreuna, doi fosti copii se îndreapta agale catre iesirea din cimitirul unde tatal îsi doarme vesnicia. Daca am fi stiut ca va dati întâlnire cu tatal dumneavoastra atât de curând, nu v-am fi condus acolo nici în ruptul capului. Acum nu mai putem nimic decât sa speram ca sunteti împreuna cu el, cu mama, cu bunicii si cu toti cei dragi de dincolo. Cand v-ati început zborul spre îngeri, aici, pe pamant, pentru familie si prieteni a început un dureros drum al crucii. Sa va odihneasca Dumnezeu, iar pe ei sa-i întareasca si sa-i ajute sa va traiasca absenta si dorul.

Adriana si Dorel Gorga


Condoleanțe familiei. O mare pierdere pentru Romania!

Daniela

Rămân uimita ca marele revoluționar, marele actor și regizor, "Socrate"al nostru care peste ani ne. a revoluționat și TNB. ul a trecut spre stele. Omul, Ion Caramitru este de neșters prin ceea ce a făcut în aceasta lume. Drum lin spre stele stimabile" Socrate". D. zeu sa te aibă în echipa lui de oameni care fac minuni! O mare admiratoare a personalității omului, Ion Caramitru.

Cornelia Ursu

Cuvintele sunt goale, sufletele pustii... Am mai pierdut o STEA, o STEA umblatoare, pe pamant... Dumnezeu sa va odihneasca in Pace si Lumina, sufletul Ales, iubitule, genial artist si prieten, Ion Horia Leonida Caramitru! La multi ani, in Eternitate, " unde nu este durere, nici intristare, nici suspin,/ Ci Viata fara de Sfarsit! 🙏❤❤🌿🌿🌹🌹

Mihaela Bartha Lazar9 septembrie

S-a mai stins o stea a teatrului si cinematografiei romanesti, o stea a generatiei de aur a actorilor romani. De acum veti sta la suete vesnice cu Radu, cu Ovidiu, cu Vladimir, cu Mircea si cu atatia altii, caci v-ati rarit aici, dar v-ati adunat acolo, in lumea celor mai buni, mai frumosi, mai pasnici, mai cinstiti. Drum lin printre stele, Dle. Caramitru! Si nu uitati sa ne mai trimiteti cate un zambet molcom de acolo de sus si, poate, daca nu cer prea mult, niste versuri de Eminescu trimise in sunet de vazduh… Cu respect si aplauze pe ultimul drum si cu artistul Ion Caramitru vesnic intiparit in inimi 🙏👏💞 Dumnezeu sa va odihneasca in pace!

Gabriela & Eduard M.

Sincere condoleante familiei... Drum lin, maestre!

Bogdan M Dumitru

Regrete adanci penru un corifeu al teatrului romanesc, om deosebit, un artist desavarsit, un regizor foarte bun, un caracter puternic, un luptator pentru indreptarea societatii romanesti, Dumnezeu sa-l pastre in Raiul Sau.

Traian

Cutremurător de repede ați plecat și Dv, Domnule Caramitru... Ați inspirat și inspirați în continuare numeroase generații. Am avut șansa să vă văd jucând în câteva piese... Drum lin printre stele, Domnule Caramitru! Condoleanțe familiei!

Ursu Diana Mihaela

OMUL, pentru care nu găsesc o unitate de măsură potrivită să demonstreze cât de mult a însemnat pentru teatrul și cultura acestei țări, s-a dus către nemărginita scenă a Cerului... A fost o legendă, un actor complet, un regizor, un vizionar... o legendă atât pe scenă și pe ecrane, cât și în afara lor. S-a stins o stea, o mare stea pe cerul teatrului si cinematografiei românești,  OMUL care a reușit să aducă Teatrul Național din București la strălucirea pe care o are astăzi! Mă simt privilegiată că am avut onoarea de a-l cunoaște. Mă fascina capacitatea acestuia de a înțelege în detaliu  probleme de natură tehnică, probleme care nu țineau de meseria sa, în așa  fel încât, bine informat, să ia hotărârile cele mai potrivite și să-și țină promisiunile făcute în realizarea proiectelor privind "noul TNB". Dispariția, neașteptată, a domnului Ion Caramitru este, cu siguranță,  una dintre cele mai importante pierderi ale acestui secol (chiar și mileniu) atât pentru noi, cât și pentru cultura noastră. Cuvintele sunt mult prea sărace pentru a-mi exprima regretul... Să-i fie drumul lin purtat printre stele! Condoleanțe,  familiei!

 Mirela Opran

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!Condoleante familiei.

Bouda Iosif


 Forța cuvântului ceresc "MULȚUMESC!" - Maestrului Ion Caramitru (poezie) Inefabil cadou regal au reprezentat pentru mine Conferințele Teatrului Național Pe care le-ați organizat duminica magistral! Eram atentă și cum respiram când lângă dumneavoastră, pe primul rând stăteam. Garantat m-ați inspirat și în viața aceasta, un cuvânt magic, personal mi-ați adresat: "MULȚUMESC!" După ce mi-ați returnat instrumentul de scris, Însă nu am avut curaj să vă relatez al meu artistic vis! În ochi, eu, ca un discipol al culturii v-am privit Și în mod timid, dar călduros v-am zâmbit Sperând că voi găsi în viitor momentul potrivit, Dar, din nefericire, nu a mai venit... Ce amar miraj: am amânat, nu am avut curaj! Nu am avut curaj să mă prezint, Să vă zic ce cred și simt... Conta cumva să vă spun că visez să devin star de cinema? Nu voi renunța, voi lupta Și un loc de cinste în lumea culturală și industria cinematografică voi avea Dacă Dumnezeu va vrea! Amintirile Conferințelor TNB în suflet le voi purta, Iar filmele, spectacolele pe care le-ați lăsat tezaur țării În continuare mă vor inspira! Și mai promit ceva: să fiu curajoasă, Să am inima frumoasă și credința fructuoasă! O sumedenie de oameni ați ridicat, ați promovat! Sunteți certamente și eminamente un exemplu de urmat! Fost-am un spectator sfios, dar mărinimos Ce vă aprecia în discreție și tăcere Fără a ști că se scurgeau boabele aurii de nisip ale timpului din clepsidră și clipele de miere Și ocazie nu am mai avut Să vă transmit că vă prețuiesc mult Ca actor și om cult! "MULȚUMESC!" e un ceresc cuvânt, Are putere în Cer și pe pământ! "MULȚUMESC!" e un cuvânt celest, Are forță ce în trecut, prezent și viitor luminează ca o torță! "MULȚUMESC!" e un cuvânt cu o energie magnifică, mirifică Ce pe om, din adâncurile tristeții îl ridică și îl fortifică! Un cuvânt mi-ați rostit pe acest pământ: "MULȚUMESC!" Ce în mod subit pentru mine a dobândit proporții colosale, valențe cu tari esențe... Vă mulțumesc, maestre Caramitru, pentru "MULȚUMESC!"! Un cuvânt fin, divin pe al drumului destin! Când mi-aduc aminte, mă întăresc Și din toată inima mea glăsuiesc: Promit că-l voi folosi din ce în ce mai des Și că voi scrie în continuare Să aduc în sufletele oamenilor Iubire, fericire și soare! Poate voi juca, actoria voi îmbrățișa Ajungând și star de cinema Dacă mă veți ghida din Ceruri, de Sus, Alături de Toma Caragiu, îngeri Și Fiul lui Dumnezeu, Hristos Isus!

Michelle Rosenberg


Când bărbații aleși ai acestui neam dispar, țara este în cumpănă. Se cuvine ca astăzi să ne reculegem în fața lui Ion Caramitru și să învățăm din ceea ce înseamnă măreția și puterea unui crez, a unei vieți dedicate culturii și frumosului. Țara are nevoie măcar de o zi de doliu național! Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca ” Sibiu, Capitala Culturală Europeană Sibiu 2007 se înclină în fața marelui artist, a bărbatului, a ministrului și, mai ales, a profesorului pe care l-am avut toată viața întru rostire – Ion Caramitru. Ne-ai lăsat luminile aprinse și nu se vor stinge niciodată!

                                       Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și director general al Teatrului Național „Radu Stanca ” Sibiu


Trec ziĺe, trec nopti, si nu mai intelg rostul orelor. Nu L-am cunoscut personal pe Domnul Caramitru, dar SIMT O DURERE IN LOCUL TRUPULUI ce se presupune a fi salasul Sufletului, de parca mi-ar fi fost un bun prieten. Si totusi Cred Ca ne-a fost tuturor un BUN PRIETEN, prin TOT CE NE-A DARUIT DE DINCOACE SI DINCOLO DE SCENA. CA OM CU PRINCIPII SANATOASE, ACTOR, RECITATOR INTR- UN GRAI DOAR DE DANSUL STIUT, AMFITRION AL IREPETABILELOR GALE UNITER. UN SUFLET MARE DE ARTIST. ZGARCIT LA VORBE DE PRISOS SI APARITII PUBLICE. Nu cred ca ma pot obisnui prea curand cu ABSENTA Domnieie Sale. Il stiam Acolo. Era SUFICIENT. ACUM E DINCOLO. Am ramas mai goi. Mai despuiati de si asa putinele " haine" ce ne imbraca viata de zi cu zi. Domnul si Maica Domnului sa-l odihneasca in Pace. Condoleante Familiei atat de greu si nemeritat incercate.

Anca Tudor

"Suntem în ajunul Crăciunului. Se naște Isus pe acest pământ..." TV Română, 22 Decembrie 1989 M-a intristat vestea. 😥 Suntem mai săraci fară el, dar ne-a îmbogățit prin moștenirea culturală pe care ne-o lasă! ⚘ Domnul Ion Caramitru ramane un Mare Actor, simbol al luptei anticomuniste si al revolutiei române. Dumnezeu să întărească și să mângâie familia îndoliată așa cum numai El știe să o facă!🙏🏼 Sunteți în rugăciunile noastre!🙏🏼

Eleni Bara


Ne cunoaștem din anii 80’, de la Galele Amfitretru. Pino a fost prietenul Universității Petre Andrei din Iasi! Ne revedem la stele!

 Prof. Univ. dr. Doru Tompea, Președintele UPA din Iasi

Exprimăm distinsei familii Caramitru creștinești condoleanțe pentru plecarea pe calea veșniciei a inegalabilului actor și mare om de cultură care a fost Ion Caramitru. Se va bucura de aceeași prețuire și apreciere din partea întregului neam românesc. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace. 

Fam Preot Emil Roman din Arad

Un om de mare valoare ne-a părăsit. Ați adus bucurie în sufletele milioanelor de spectatori și ați făcut enorm pentru lumea artistică din România. V-ați riscat viața în timpul revoluției și ne-ați dat speranță. Mulțumim și Dumnezeu să vă odihnească în pace Maestre! Sincere condoleanțe întregii familii îndurerate! România a pierdut un mare om! 

Mona Scotti și Ramona Scotti Geneva

Sincere condoleanțe a fost un mare om pentru ROMÂNIA..Ramas bun MAESTRE

CATALIN ALEXANDRESCU

Odihna veșnică Domnule Caramitru ! A fost un mare privilegiu să vă cunosc! Câtă durere! Nu vă vom uita niciodată!

Entela Binjaku


Cerul cinta acum poezia eminesciana. De astazi voi privi la cer voi vedea Doi Luceferi. Mai multa lumina in ceruri acolo unde este Viata Vesnica si Adevarata!🙏🕯🥲🌺 Cu bucuria ca te-auzit, asculat si intilnit.

Felicia Radu


Și în noaptea neființii totul cade, totul tace, Căci în sine împăcată stăpanea eterna pace... Cu durere spun drum lin… la stele. Mulțumesc.

Rusalina Bona


10 septembrie

Drum lin către stele și îngeri, Iubite Maestre! Parca i prea mult, prea greu și cuvintele sunt sărace pentru a exprima durerea și golul lăsat în urma... Va rămân veșnic recunoscătoare pentru minunată și fascinanta "Tatiana" pe care am descoperit o alături de Dumneavoastră, profesionalismul, dăruirea și minuțiozitatea lucrului în detaliu ce au stat la baza nașterii capodoperei "Evgheni Oneghin", spectacol pe care îl ador. Multumesc pentru voluptoasa și pasionala "Nedda" și splendidul spectacol "Pagliacci". Veți rămâne veșnic în mintea, sufletul și inima mea! Bunul Dumnezeu sa Va odihnească în pace și lumina eterna, Iubite Maestre, Ion Caramitru!

Crina Zancu

Long before I understood what theatrical art means, before I saw that exceptional show, (as a young lady, about 15 years old), 'The Music and Poetry Show' at the Bulandra Theater, in Bucharest, Romania, I had the extraordinary experience of meeting the two young actors Ion Caramitru (March 9, 1942 - September 5, 2021) si Florian Pittis (October 4, 1943 - August 5, 2007) with whom remaining friends, we have seen each other with great joy over the years. We went through hard times together, fighting, our way, the system's injustice, trampled rights, struggle for survival, foreheads up, singing and joking, secretly, and dreaming of better times. With my head down and immersed in memories, with no other alternative, all I have to say now, is: "E lumea plina de urmari Eu sunt un om pe niste scari In sus ce e, in jos-nimic In jos ce e, in sus-nimic Vorbesc cu ceilalti care-au fost Si-n sus si-n jos si nu-i dezic Eu insumi spun de locurile Pe unde-am fost, nu e nimic Vecinul meu praseste ciori Vecina mea praseste farduri Eu sunt un om pe niste scari Si-un caine ulucind prin garduri O data, de mai multe ori Caci ce pot fi aceste garduri Decat cazute foste scari Decat cazute foste garduri Vecine, domnule, straine Nu-nteleg ce-aveti cu mine Stiu, scarile ne sunt comune Dar trec atat de rar pe-aici Portarul insusi poate spune Ca am ambitii foarte mici Din cand in cand mai vin pe-acasa De ce va suparati cand vin Arare talpa mea apasa Pedalele cu pas strain Vecinul meu praseste ciori Vecina mea praseste farduri Abia m-am ridicat din garduri Si maraind in joase salturi Eu sunt un om pe niste scari Si daca vreti sa fiu balada Si fiindca eu nu am o stea Accept, ravnesc, visez sa cada Un corb nervos la moartea mea Si-acuma va implor zambiti In lumea plina de urmari Voi care farduri si ciori prasiti Intunecati si spalaciti Lasati-ma sa fiu pe scari". "Un om pe niste scari" by Adrian Păunescu

Ara Greceanu / Marioara Flaminzeanu

Un actor, un om si un manager de excelenta, caruia i-a pasat... Va multumesc, ati fost alaturi de mine in cele mai grele momente din viata mea, mi-ati salvat viata! Lumina vesnica! Condoleante familiei! Drum bun, maestre!

Lili Rada

DORMI ÎN PACE, PRINȚ AL DREPTĂȚII ȘI AL VISELOR MARI! UNUL DIN ULTIMII MARI UMANIȘTI PE CARE AM AVUT PRIVILEGIUL SĂ-L ȘTIU APROPIAT ȘI DE A CĂRUI PRIETENIE M-AM BUCURAT! FIE-ȚI AMINTIREA VEȘNIC BINECUVÂNTATĂ!!! 

Gábor Tompa

Un gand pios pentru cel care a fost Pino Caramitru, din partea fostului sau coleg din primul Guvern CDR, cel de la Ministerul Educatiei Nationale. Dumnezeu sa-l ocroteasca!

Virgil Petrescu

Cele câteva clipe petrecute astăzi la catafalcul din biserică, alături de trupul neînsuflețit al celui care a fost sufletul vieții teatrale din România de-a lungul unei binecuvântate cariere pe scenă, în film, în societate, m-au făcut să înțeleg, încă o dată - dacă mai era nevoie - că golurile lăsate de cei ce au trecut la cele veșnice nu pot fi și nici nu trebuie umplute! Ele rămân de jur-împrejurul nostru ca spațiu al amintirii. Alinarea noastră, a celor ce (mai) rămânem este, la rândul ei, proporțională cu dimensiunea golului lăsat. O personalitate de rară anvergură precum Ion CARAMITRU ne lasă cu o imensitate de întrebări, dubii, motivații, cu amintiri dar și cu responsabilități care să ne ajute să ne jucăm rolurile. Și ne oferă, în același timp, alinare și model de urmat. Odihnă liniștită, Domnule Ion Caramitru! Béke poraira! (R.I.P.)

DEMETER András István

O personalitate extraordinară a teatrului românesc și unul dintre puținele repere adevărate al istoriei noastre recente. În acești ultimi contorsionați 30 de ani, actorul, directorul UNITER, regizorul, directorul Teatrului Național Ion Caramitru a făcut enorm pentru teatrul românesc, pe care l-a iubit, dar a făcut mult mai mult pentru noi toți. Datorită nedezmințitei lui credințe față de monarhia română, ne-am putut regăsi trecutul nostru alături de familia regală a României și de istoria noastră adevărată. În anii '90, într-o perioadă în care calomniile îndepărtau românii necunoscători ai istoriei de familia regală, numai tenacitatea nezdruncinată a lui Caramitru ( alături de a Marilenei Rotaru) care în calitate de președinte al UNITER, a adus-o ca invitată de onoare pe principesa Margareta a României la fiecare gală UNITER, a făcut ca oamenii obișnuiți să poată păstra contactul spiritual și cumva, chiar fizic, cu familia regală, cu Regele Mihai si de regina Ana, după ce puterea de atunci interzisese în repetate rânduri regelui să vină în țară. Refacerea aceastei conexiuni, fundamentală pentru ființa noastră spirituală ca popor, cu dinastia care ne-a dat România mare, i se datorează într-o proporție semnificativă lui Ion Caramitru. Iar restaurarea Teatrul Național, pe care a dorit-o si care i se datorează integral - Teatru Național căruia, dincolo de aducerea sa în modernitate prin conferirea de multiplele noi funcționalități, i-a redat frumusețea concepției arhitectonice - a refăcut unul dintre reperele estetice și urbanistice ale Bucureștiului, și l-a readus parțial la statutul său de capitală. Dincolo de interpretările memorabile pe scene de teatru sau în filme, simpla prezență a lui Ion Caramitru la o emisiune de televiziune sau de radio, vocea cu timbru inconfundabil, eleganța și firescul exprimării, inteligența și subtilitatea, dar mai ales sentimentul de adevăr pe care îl aducea cu sine, toate acestea au constituit de-a lungul multor ani, pentru mulți dintre noi, una din puținele garanții indubitabile ale faptului că, deși umilite si atacate din toate părțile din ignoranță sau intenționat, arta și cultura autentice, legate la înaltul spiritului, vor supraviețui marasmului actual al societății românești. Îi datorăm enorm, abia începem să realizăm cât de mult, și fără el vom fi mult, mult mai săraci, si mai neaparați. Dumnezeu să-i dea odihna mult meritată și să-l reunească cu părinții săi pe care i-a iubit atât de mult.

Irina Alexandru

Azi, Teatrul este in doliu! Isi ia ramas bun de la unul din cei mai vrednici, infocati si dedicati slujitori ai sai! Cuvintele se golesc de sens, gesturile isi pierd semnificatia, "aici si acum" devine eternitate... Nu ramane decat sunetul trist al tichiei de bufon si vesnica recunostinta a unei bresle. O ultima, adanca reverenta domnule Ion Caramitru! Iarta-ne si mantuieste-ne, Doamne!

Bács Miklós

 Such a character, charismatic and so talented. I know Lily you were so close to him and so proud of him. I think about you Lily and all your family during these sad moments. All my sincere condolences to all your family. Sweet thoughts

Denis Asch

O grea pierdere pentru comunitatea teatrală și cultură romana. Un excelent actor, un iscusit manager, un militant cultural neobosit. Un OM al timpului sau. Ca Director al Ateneului Popular Focșani, am avut onoarea si plăcerea sa-l avem invitat în repetate rânduri pe scena Ateneului, in recitaluri de poezie,în piese de teatru, în conferințe publice. O mare șansa pentru publicul focsanean. Aplauzele noastre MAESTRE. În fiecare an, pe 9 martie ii uram multi ani. Imi vei lipsi mult, Ion Caramitru. Bunul Dumnezeu sa te odihnească în pace!

Valentin Gheorghita


11 septembrie

Pino, sa odihnesti in pace! Viata mea a fost mai bogata si a capatat sens datorita talentului tau si bucuria adusa cu fiecare rol. Cel mai mare actor Romin al generatiei mele. Micaela, baietii, Lili, curaj si putere. REST IN PEACE!

Anka Meadu


Fond memories. We met first in 1990. Noroc, an active British-Romanian theatre exchange programme, grew out of my love for Romanian theatre. You played your role here too. Heady days. But most of all I remember an evening together in my house in Ireland. You told me about your childhood and more. Sadness wrapped in acceptance. Thank you for that evening. May you now rest in peace. My prayers are with you and your family.

Claudia Woolgar

De départe ( Geneva) sant aproape de voi, cu sufletul , Draga familie in doliu și Tristețe. Draga Lily fii curajoasa , Ion rămâne in inima noastră pentru totdeauna. A ta, Lica

Lica David (Ades)

Multe lucruri se vor uita dar admirația și emoția de după spectacolele în care evolua, nu. Erau, fiecare, un regal! Condoleanțe familiei și celor care l-au iubit!

Olga Delia Mateescu


Nu mă voi referi aici la talentele de actor ale maestrului Caramitru, si nici la realizările sale ca regizor sau director al TNB; au făcut-o altii aici si aiurea mult mai bine decât as putea-o eu face. L-am cunoscut pe maestrul Caramitru încă din anii studentiei (pentru el la sfârsit, pentru mine la început) printr-una din verisoarele d-sale primare, colegă de clasă cu fata cu care eram în amor atunci (sotia mea de azi). Îi vedeam spectacolele atât la Studioul Cassandra, cât mai apoi la Teatrul Bulandra. Plecat din tară încă din 1972, reveneam în tară (desi rar) pentru a-mi revedea părintii, atunci încă în viată. De fiecare dată îl contactam, aveam lungi conversatii si-mi făcea onoarea de a mă invita la teatru. Am petrecut începutul de an 1989 la Bucuresti, căci tatăl meu era la începutul maladiei care i-a curmat viata după câteva luni. L-am sunat pe Caramitru, si ne-a invitat (pe mine si sotia) să-l vedem la Teatrul Bulandra (Grădina Icoanei) unde juca în «6 personaje în căutarea unui autor» a lui Pirandello. Inutil să spun că reflexul de a lăsa paltoanele la garderobă nu era unul potrivit la acel moment, căci garderobiera ne-a privit cu stupoare, si ne-a spus: «Se vede că nu locuiti aici; luati-vă paltoanele cu dvs. în sală, că altfel veti îngheta!» Or actorii jucau într-o piesă care se petrecea partial vara la mare... Maestrul Caramitru a adăugat o replică de la el, spunând: «În seara asta avem printre noi oaspeti de departe». În pauză am întâlnit câteva cunostinte care erau surprinsi si bucurosi să mă vadă la Bucuresti, si care m-au întrebat cum se face că mă aflu acolo, căci biletele erau epuizate de săptămâni (căci rezervări online încă nu existau). Le-am spus că sânt invitatul maestrului Caramitru, pe care-l cunosc de ani buni. M-au privit cu invidie si admiratie; îsi spuneau probabil în sinea lor: «Iată unul care-l cunoaste pe Caramitru!» Îmi revedeam de asemenea colegii de liceu, si acelasi lucru se petrecea: atunci când le povesteam că sânt invitat la una din piesele în care Pino Caramitru joacă, si că-l cunosc, mă priveau cu reverentă si admiratie, evident nu pentru persoana mea, ci pentru faptul că erau fată-n fată cu «cineva care-l cunostea personal pe Caramitru». Am înteles atunci admiratia neconditionată pe care oamenii i-o purtau, căci în acele vremuri maestrul Caramitru reprezenta o licărire de sperantă într-un viitor mai bun pentru masele obidite si tinute-n frig si foame de genialu' si consoarta. După căderea regimului de tristă amintire ne-am revăzut la Montreal (unde locuiesc) de 2 ori, cu ocazia spectacoleor pe care le-a prezentat atunci. L-am revăzut de asemenea în biroul său ministerial si în culise, după piesele în care juca. Ne-am întâlnit la Bucuresti în vara lui 2019, fără să stiu că va fi pentru ultima oară, si l-am văzut tot atunci pe scena TNB în «Furtuna» lui Shakespeare. Sotiei sale si celor 3 fii, pe care n-am avut plăcerea să-i cunosc, sincere condoleante. Odihneste-te în pace, Pino; fie-ti memoria binecuvântată! 

Adrian Soimu


12 septembrie

Multumesc Pino pentru bucuria si frumusetea aduse cu fiecare rol. Pentru mine si cei ce te cunoastem de cind ai jucat Eminescu, vei ramine cel mai minunat si talentat actor Romin contemporan. Sa odihnest in pace!

Anka Meadu

Trist va începe școala fără Socrate... Cel mai afectiv salut tovarășei prof. Isoscel! Ne va fi foarte dor de voi. Timp, ai fost hain...

Emil Catalin

 Ion Caramitru nu a murit...s-a dus " să se odihneaacă puțin"

Stoichitescu Ana

Ce pacat ca nici copiii, nici nepotii nostri nu se vor mai putea bucura de acest urias talent dedicat scenei si adevarat OM de cultura, devotat semenilor sai...! Multumesc ca a existat si ca i-am fost contemporani. Dumnezeu sa-l ierte si odihnească în pace și lumina! Condoleante sincere, familiei.

Anca Nicolau


Îmi pare nespus de rău că ați părăsit scena vieții, dar veți rămâne o amintire vie prin personajele dvs., mai ales Ștefan Luchian și Socrate. O mare pierdere pentru cultura din această țară. Dumnezeu să vă odihnească în pace!

Cristina Șolcă

Dumnezeu sa/l primeasca cu lumina asa cum el a imprastiat lumina oriunde s-a aflat. Vesnica amintire insotita de admiratie, dar si de lacrimi.

Cornelia Domnina Tocilescu


13 septembrie

 IOANE! CAT AM RAS IMPREUNA.... RASUL SI TOATE TRAITE IMPREUNA DE CAND ERAM STUDENTI LE VOI PURTA IN SUFLET.... CREZI, NU CREZI AM PLANS. Draga Micaela! Primeste din parte- mi sincere condoleante. Imbrateseaza-ti puii si fiti tari sa treceti pierderea. Era odata ca niciodata zice povestea.... Da-mi voie sa te imbratisez... IOANE,DRUM BUN!

Nicolae Rosu


14 septembrie

Ion Caramitru, aroman de origine, a fost un susținător al adevărului istoric și un apărător dârz al valorilor neamului sau.Personalitate complexa, plurivalenta, Ion Caramitru, în calitate de președinte al Societății de Cultura Macedo'-Romane, a luptat cu multa fermitatate pana în ultima clipa a vremelnicei existente pământești la instaurarea adevărului și la afirmarea autenticului in ceeea ce privește cunoașterea și înțelegerea realităților comunităților românești din sudul Dunării.Condoleante familiei pentru pierderea imensa! Ramas bun, Pino! 

Puiu HASOTTI

16 septembrie

Toamna calduta 1995. Ceremonie la resedinta Ambasadei Britanice la Bucuresti. Ion Caramitru tocmai fusese decorat cu Ordinul Imperiului Britanic, în grad de Cavaler.Ambasada Marii Britanii din Bucuresti organizase un eveniment cu presa locala, cu declaratii si o mini-receptie.Trebuia sa particip si eu, sa-i iau un interviu noului “cavaler” si sa fug in redactie sa montez un mini-reportaj pentru stirile de seara. Dar eram in intarziere. Lucram de putin timp ca reporter la radio Tinerama, un trust fondat de un fost cronicar Europa Libera. Eram studenta in acelasi timp si “jonglam” des cu timpul meu, ca sa nu pierd nici cursuri nici ocazia de a ma remarca la primul job platit din cariera. Eram la inceput de drum. Visam sa merg la Globe, sa calatoresc in jurul lumii, sa traiesc din scris, sa ma intalnesc cu protagonistii vremurilor.Convinsesem redactia ca eram persoana potrivita pentru interviu invocand cunostintele in domeniu si pasiunea pentru teatru cultivata din copilarie de familie.Ironia soartei, in ziua respectiva am intarziat la evenimentul ambasadei riscandu-mi deci jobul. Receptia era aproape de final. Dar...spre norocul debutantilor- Ion Caramitru statea inca la povesti cu oricine il solicita.Asa ca s-a oprit in final si in fata microfonului meu. Un “domn” din alte vremuri care la final mi-a urat succes si in cariera.Trasmitand inclusiv salutari familiei deoarece mentionasem ca eram iubitori de teatru."Keep calm and carry on.Atunci sa ne vedem curand inclusiv la Globe" Au trecut multi ani dar primul interviu rămâne mereu in suflet. Ca si multe alte amintiri- la teatru sau cele legate de verticalitatea sa atat de necesara. Sincere condoleante...

Gabriela.Preda

23 septembrie

 Cu generozitate, Ion Caramitru ne-a îndemnat și va continua să ne îndemne înspre Bine și Frumos.

Daniel Ureche